Best Song of 2009 (Tija)

Ezt gyorsan meg kell írni, mielőtt valamelyikből single lesz. :D Ez volt a kikötés, hogy ne legyen single, megmagyarázni igazán nem is tudom, miért nem szabad annak lennie, gondolom ahhoz van köze, hogy mindkettő csak egy dal, és akkor semmi különbség nem lenne köztük, ami persze hülyeség, de így viccesebb.
  Ráadásul ideinek is kell lennie, ami kizárja a Smokers Outside The Hospital Doors-t, ami borzasztó. Mármint, hogy kizárja, a dal maga csodálatos. Szóvalíme!!

3. Editors - Walk The Fleet Road (In This Light & On This Evening)




 Annyira, de annyira kicsit előzi csak meg a Meese-féle Forward Motion-t, hogy már-már haragszom magamra. De hát ezt a kategóriát nem tudom objekítvan megírni, itt az a lényeg, hogy milyen hangulathoz, emlékhez köt az adott dal. A Walk The Fleet Road onnan kezdve, hogy a koncerten egyszerűen csodálatosan szólt, már menthetetlenül meghódított, és akkor a mód, ahogy én azt elsőnek meghallgattam, mikor kijött az album, és amilyen érzés utána bennem maradt...
  Ha meg objektívan nézzük, az album egyik gyöngyszeme, az együttes leglíraibb és egyben leglassabb dala is, hangszerelésileg semmi bonyolult(nak tűnő, habár a szintetizátorért ölni tudnék), felépítésben egyszerű, és hirtelen van vége.

2. The Fray - Say When (The Fray)


 
Jó, egyértelműen, protekciós, hiszen kórház, hazajövetel, karácsony, és az csak egy dolog, hogy a dal 2008-ban jött ki (nem is igazán kijött, inkább hallgathatóvá vált a hivatalos site-on), az album csak 2009-ben, szóval így még ér. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy minden The Fray dalok közt is a legcsodálatosabb. Nem lassú, hangszerelésben kicsit újdonság, kicsit szokatlan, és hiába tűnhet hosszadalmasnak, BORZASZTÓAN rövid az az öt perc. A dallama valami csodálatos, és ahogy Isaac Slade, akinek tényleg nincsen nagy hangterjedelme visziviszi feljebb azt a telelökött hangot, és katarzis meg egyéb, páratlan dal :)
  Különben a Fair Fight dokut érdemes hozzá megnézni, ez volt az első dal, amit felvettek, és az a szerzői válság, amiben ezek voltak, aztán az eredmény, az szívmelengető. :)

1. Snow Patrol - Dark Roman Wine (Up To Now)





  Azt is hozzá kell tenni, hogy az a hét, mikor én ezt először hallottam, az gyilkos volt. Éppen önmarcangolós lélekállapotban leledztem, és ez a letisztult, egyszerű dallam mindössze EGY DARAB orgonával, ismétlem ORGONÁVAL kísérve (tényleg, a végén van trombita, vagy valami fúvós hangszer, mert nekem úgy hangzik, de akkor is, a nagy részén orgonával megy) egy igazán téli hangulatú, szép és értékes dal, ami nem kicsit vágta el az önsajnáltatós hangulatomat. A Give Me Strength-tel együtt, ami szintén új dal volt a válogatáson teljesen a Snow Patrol-ra nem jellemző stílust képviselnek, egy egészen másik oldalát Gary Lightbody dalszerző lényének.
  Elsőre szerelem volt, a szövegét ismerve pedig még még és még jobban.

És ugye még az ilyenek, hogy Forward Motion by Meese, Safe At Home by Starsailor, Timbaland-féle Undertow, We Shot The Moon - A Silver Lining, estébé, estébé, estébé... :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése