Weezer - Raditude (2009)

  Nem is tudom, miért hittem, hogy ők britek. Mindegy is, meguntam magam a napokban, és kértem ajánlásokat mindenféle közösségi portálokon, egyik válaszadó a Weezer iránti érdeklődésemet keltette csak fel, egy ideje már amúgy is megvan a 2009-es albumuk, nagyjából október óta. Hát íme.


/wtf/

  A második dalnál kezdett gyanús lenni, hogy ők talán mégsem britek, hát nem is, a kaliforniai banda tizennyolc éve alakult, három éves hiatus után azonban 2000 óta töretlen a sikerük. Relatíve kevés tagcserével sikerült eljutniuk idáig, és ahogy észreveszem az amerikai ismerőseimen, a Weezer tagja annak, amit az amerikai lét jelent, klasszikusnak számít a zenei életben, egyebek.
  Részemről fogjuk rá, hogy bejön. Kicsit félvállról vett alapok, kicsit flegma, nagyon lazacsávós hangulat, nem túl egyedi hanggal, viszont remek gitárokkal (In The Mall = szerelem), és furcsán kihasznált elektronikus effektekkel (Can't Stop Partying pl), innentől gondolom, hogy az alternatív rock nem is írja nagyon körbe a Weezer-t, persze tökéletesen igaz rá, ugyanakkor a powerpop - amellett hogy jobban is hangzik -, valamivel pontosabban definiálja a műfajt.

  Erőssége az együttesnek, hogy olyan dalokat ír, amik ha elsőre nem fogtak meg, akkor is emlékszik rá az ember, és újra és újra meghallgatja, míg meg nem szereti. Részemről ez a tulajdonság elég szimpatikus, próbálom őket jobban szeretni, és habár szövegileg nem igazán jön be az album, dallamilag megkapó, valamint bátran kijelenteném azt is, hogy a lassabb, líraibb számok nem az erősségei a bandának. Rivers Cuomo hangjával sokkal inkább a már említett lazázás állna jól nekik, pl a The Underdogs is úgy hangzik, mint egy elcseszett We Shot The Moon feldolgozás.
  Gyakorlatilag tök rendben van, lehet érezni a 90-es évek beli hangulatot, főleg a Deluxe Edition bónusz track-jeiben, hibája az albumnak, az időnként felbukkanó wtf-ek, amik megtörik a lemez ívét, mint a The Underdogs vagy a Love is The Answer.

  Az első szkeptikus szemöldökhúzogatások után meglepően jól éreztem magam hallgatás közben, köszönet az ajánlásért Aislinn-nek :-) 10/7,5


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése