The Fray - How To Save A Life (2005)


Úgy volt, hogy ma, miután kiéltem mindenféle vágyamat az Interpol felé, áttérek a tegnapi hangulatomra, és chillout albumokat fogok tölteni és hallgatni, és írni róluk.
  A letöltés rendben is van, három Lamb album, itten csücsül a gépemen, de aztán valahogy mégis olyan kedvem lett, hogy a The Fray debütáló albumáról írjak nektek.
  Csak azért, mert a denveri banda most bekussol egy időre, azért nem kell elfelejteni azt, amivel sikerült kitörniük, mint a talajvíz *-*

  Először is pár szó az albumart-ról. Fogalmam sincs, hogy mit szimbolizál az villanykörte alakban kirakott összetört villanykörte, de mindenesetre jól mutat a lábdobon, és később szépen kamatoztatta ezt a szimpatikus húzást a Kanye West - Heartless feldolgozás single borítóján, amit majd a bejegyzés végén, hogy szexin nézzen ki :)

  Maga az album szerintem majdnemhogy tökéletes :) A dalok sorrendje remek, erősen indul a She Is-zel, az Over My Head kicsit visszafogottabban dinamikus, a How To Save A Life pedig hát.... az a How To Save A Life. Minden bizonnyal az új évezred egyik leggyönyörűbb dala. Nem lassú, nem váltanak benne világot, a nagy kérdésre sem kapunk választ, miszerint "Hogyan mentsünk meg egy életet?", mégis mindenki szereti. (Aki nem, az most ne nézzen ide)
  Tulajdonképpen az album eleje tele van mozgalmas, szeretnivaló, derűlátó számokkal. Egyikük szerelmes, másikuk a családról szól, de van olyan is, ami a hülye havert szidja, amiért nem képes észrevenni élete szerelmét, még ha az be is kopog az ajtón.

  A lemez közepe felé már kicsit visszafogják a piano-rock "rock" részét, és lassabb, leginkább zongorára épülő dalok jönnek, mint a "Fall Away", a "Heaven Forbid" és a "Look After You".
  A Heaven Forbid-ben halljuk LP-n először énekelni a vokalistát, Joe King-et, akinek nem mellesleg gyönyörű hangja van :) A Look After You pedig nagyon rövid idő alatt közel olyan slágerré vált, mint a How To Save A Life, vagy a Cable Car :)
  Az album egyetlen csak zongorás dala a "Hundred", aminek háttér története is van, de túl hosszú, úgyhogy csak annyit róla, hogy egy Anna nevű lánynak énekelte még anno, aki azóta a felesége. Mit ne mondjak, én is azonnal igent mondanék, ha egy ilyen csodát énekelne nekem valaki xD

  A Vienna valamiért nekem kicsit kilóg a sorból, talán azért, mert ez a dal sokkal régebben született, és került felvételre, mint a többi, hiszen asszem már a 2002-es Movement EP-n is rajta volt, mint ahogyan később a Reason EP-n is. Szóval nincsen bajom a dallal, le is tudom játszani xD, csak valamiért nem illik az album légkörébe. 
  A Dead Wrong volt az első dal a How To Save A Life után, amit hallottam, és nagyjából leír engem az egész dal, ezért is imádom :) Remek a dallam, a szöveg fantasztikus, és hát... nem is túl népszerű, nem játszák gyakran koncerten, de amikor játszák, akkor nagyon :D
 A Little House meg szerintem a We Build Then We Break kistesója. x)

  Az albumzáró dal a Trust Me a leggyönyörűbb albumzáró dal szerintem. Eléggé katartikus, és mivel Joe kislányának szól, kötelező imádni :D 
  Igen, ilyen ez a The Fray. Vagy a végtelenségig imádod, vagy nem szereted. (Vagy utálod, de az antifanok is csak azért antifanok, mert utálják, hogy ilyen népszerűek ^-^) Az biztos, hogy a debütáló albumot remekül összehozták. Van rajta lassú, sírós dal, gyors, de vidám dal, megható dal, ami depresszióba sodor, és semleges dalok is, amiket az ember bármikor szívesen meghallgat :)

  És persze a zongora.

Őszintén sajnálom, ha kicsit bő lére eresztettem a review-t, megérdemlik ők :)

Azért jó ez, mert egyszerű szeretni, egyszerű hallgatni, bentragad minden dallam a fejedben, és nem szabadulsz tőle :D
Azért rossz ez, mert egyszerű szeretni, egyszerű hallgatni, bentragad minden dallam a fejedben, és nem szabadulsz tőle. Igen, tudom, hogy ugyanazt írtam le.
Hallgass az, aki szereti az egyszerű, letisztult dallamokat, és szeret egy tea mellett relaxálni :)
A legjobb számja a Zalbumnak a Dead Wrong. A How To Save A Life-ot klisé lenne írni, egyértelmű, hogy az visz mindent xD Ennek ellenére a Dead Wrong is szépen megállja a helyét :)
A nem legjobb, hanem inkább legrosszabb számja Ember. Tudod te, hogy mit kérsz tőlem? Na jó, Fall Away. Nem kezdek magyarázkodni. ÉNISCSAKEMBERVAGYOK!!
Szerintem ez 10/9. Majdnemhogy hibátlan. Hibát is csak generálni tudok magamtól. x) A hiba: 10/10 kicsit elfogult lenne x)
Különben meg minden alkalommal, mikor hosszú szünet után meghallgatom az albumot, vagy csak pár számot belőle, libabőrös leszek attól, hogy mennyire képes elvarázsolni egy-két pillanat a különböző dalokból :) (most pl. Give it up for the strings in Look After You ;))



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése