Keane – Night Train EP (2010)

Előrebocsájtom a post nem lesz sem túl rövid, sem kimondottan objektív. Im really sorry. :) Mivel írásra késztetett miután meghallgattam és ultra Keane-fan vagyok még mindig. Szóval. Ezért. 


Itt van(lesz) ;)  az új Keane album(?). Ők EP-nek nevezték el, 8 számos EP. Ok. Inkább már album az. De megértem őket, összejött annyi daluk a Perfect Symmetry Tour-on és elég jók is lettek ahhoz, hogy kiadják egy 2-album-közti időszakban, gondolom ezért rakták a végére hogy EP. Mindegy is ez.

Night Train. Azért ezt a címet kapta, mert sokat vonatoztak a turné során éjjel a nagy Európában:)
Az album dalait a világ több városának stúdióiban vették fel, ahol épp idejük volt erre a szabadnapjaikon 2 gig között.
3 dalban vendégelőadó is énekel, kettőben a szomáliai-kanadai rapper K’Naan valamint egy japán hölgyike, Tigarah.

Túl sok reviewt nem találni (khm, nem is értem ;)), amik pedig megíródtak, pozitív hangvételűek. (Y) Nem. Nem ez a Keane (szakmailag) „legjobb” albuma, de hát nem is ez volt a cél, úgy hiszem xD (Hogy ez is (ahogy az első 3 albumuk) britlista #1 lesz ezt most aláírom…)

Nagyszerű, kellemes, játékos-kísérletező popalbum lett, globális ritmusokkal fűszerezve.
Többféle stílusok keverednek a dalokban, érződik a "világzenei" hatás a dalokon, az albumon is, bár talán a legtöbbjüket a 80-as évek inspirálta. Aki(én) szívesen hallgatja az akkori dalokat, kétlem hogy csalódna a fiúkban.

Úgy látom az első két albumuk és az azt követő hatalmas siker annyira bebetonozta és megkérdőjelezhetetlenné tette a helyüket brithon és a világ zeneiparában, hogy ma már lehetnek bátran olyan kreatívak, amilyenek csak nem szégyellnek lenni.
Ez történt Perfect Symmetry esetén is, és most a Night Train-nel is.
Hallgatom a dalokat és átjön, hogy ezek a srácok „szeretik” egymást (gyerekkoruk óta jóbarátok), szeretnek/tudnak (együtt)zenélni, jó és időtálló dalokat írni, élvezik a kreativitásuk szabadságát és kipróbálhatnak bármit, bármilyen stílust, hisz már „megtehetik”. És mernek is próbálkozni :D

Egyet nem tudok, hogy van-e 2011-re betervezve egy „igazi” új album. Ha igen, a fiúk baromira termékenyek – zeneileg ;) És ez állati jó. Voltak a múltban gondjaik (ld. Tom problémái) de manapság fut az a szekér megint ;)

Hogy a dalokról is ejtsek pár szót. Ha már ez egy review akar lenni:)

1 House Lights – egy alig másfélperces instrumentális nyitótrack, hogy bemutassa, milyen is lesz az album. Ez a dal a csapat bevonuló-zenéje volt a Perfect Symmetry Tour-on, miközben kialudtak a fények.

2 Back in Time – esetleg a következő James Bond film főcímdala kiválasztásakor figyelembe vehetnék az illetékesek ezt a dalt. ;)  Ezt Tom is megemlíti viccesen, a track-by-track videóreviewban.
  No. Srácok, csak nem ez volt a cél? ;)
Szóval totális James Bond-fíling és Keane-rock&roll.

3 Stop for a Minute feat. K’Naan – az album 1. maxija, és az egyik amelyben K’Naan, a szomáliai-kanadai zenész rappel. Vhogy elsőre nem tetszett, mert Keane, de mégsem Keane. És ez zavart. Meg rap. Keane dalban rap. Mi?
De most már egyre jobban tetszik ez a dolog. Jelszó: be creative! Ami sikerült. Kellemes dalocska fülbemászó refrénnel és pozitív üzenettel. 
"And if I stop for a minute, I think about things I really don't wanna know
And I'm the first to admit it, Without you I'm a liner stranded in an ice floe"


4 Clear Skies – az első dal, amit a rádióban lejátszottak az EP-ről, pár nappal előbb ment le a BBC 6-on, mint ahogy a rádió-debütje megtörtént a Stop for… - nak.
  Emlékszem én épp „tavaszolni” voltam és este már YouTube-on hallgattam a dalt és már akkor borzasztóan tetszett (jobban mint a Stop for... :D). Remek bizonyítéka annak, hogy sokféle hangszer is tud jól működni egy dalban (hmmm, vagy nem mindegy kik szólaltatják meg azokat a hangszereket… khm.).
A tapsolás meghatározó rész, aztán előkerül a xilofon is. Kudos srácok! Minél többet hallgatom, annál többet akarom hallani.

5 Ishin Denshin (You've Got to Help Yourself) (feat. Tigarah)Yellow Magic Orchestra dal feldolgozása.
A legkalandosabb története úgy vélem, ennek a dalnak lehet.
Tim egy repülőn dolgozott az ötleten, Rich Washingtonban vette fel a dobokat, Tom Koppenhágában énekelte fel a saját részét, Tigarah L.A.-ben, és a végeredmény a turnébuszban született meg! LOL
A dal. Elektro-pop és nem mondom h. hallgathatatlan, de elképzelhető hogy sokszor fogom skip-elni ha odajutok :) Igazán nem tudok tőle elájulni. 2(3) szó ugrik be, ha hallom: nagyon vicces hallgatni. :|

6 Your Love – ez az a dal, amelyik talán a legtöbb 80-as évekből érkező behatás-sokkot kapta ;), hallgatom és mintha időutaznék a 80-as évek szinti-pop világába. (Y) 
A dalt már az iTunes preview-ban kiszúrtam magamnak, és nem csak azért mert nem Tom, hanem Tim !!! énekli. Mindenképpen az album csúcspontja, csúcsdala, akármilye. (Y)
Kedvencem már most, és ez a későbbiekben sem fog változni.
Tim hangja sokkal puhább és halkabb mint Tomé, nagyon kellemes a fülnek, Tom néha zavaróan fura magas hangokat tud magából kipréselni, hehe. Tim nem tud flikk-flakkokat, de amit tud, azt tökéletesen hajtja végre. ;)
Nagyon remélem hogy kihoznak ebből egy kislemezt, vétek lenne nem megmutatni a nem-Keane-fanoknak is. Mert zseniális dalocska úgy ahogy van. Fantasztikus.
A story: Tom elkezdte felénekelni, de kezdett elmenni a hangja és aznap este koncert volt így hagyták inkább a dolgot... aztán végülis Timé lett a vokál. És jól döntöttek. Hazudnék ha azt mondanám nem érdekel Tom hangjával, de így lett tökéletes. Szóval mégsem érdekel. ;)

7 Looking Back (feat. K'Naan) – viccesen hat a Rocky-theme-re „hajazó” trombitaszóló az elején. Miután túljut az ember az első meglepetésen hogy mi köze ehhez Rockynak, egész kellemes és élvezhető dal lesz. K'Naan ebben a dalban is rappel.

8 My Shadow – nem tudom a történetét, mármint annak, hogy miért került rá az EP-re, a sejtésem, mivel ez Perfect Symmetry (japán) bonus track volt, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak gondolom a fiúk (nekem az egyik top-kedvencem PS-ről), hogy tán úgy érezték, muszáj ide is rátenni, ne csak bonus legyen a „szerencsés” japánok számára.
Csodaszép Keane-ballada. 
"It's time to make a start , To get to know your heart
Time to show your face, Time to take your place"


10/8, mert a Tigarah-s tracket nem is értem :| és 10/10-es album nincs:)

De az egész albumot abszolút kedvelem és sokszor fogom hallgatni, én nem csalódtam, azt kaptam, amit vártam!

We've really learned recently to just go with whatever feels right
and not worry at all about what other people's preconceptions
- or even our own preconceptions - of Keane might be.


Ezt Tim mondta a Your Love-val kapcsolatban, de az egész albumra ugyanúgy igaz! :)
Ne törődj vele mit szólnak mások, csináld, ami jól esik! xD

Milyen is lesz/lehet a Keane jövőben?
Infók az alábbi linken található interjúból valók:  http://www.arjanwrites.com/arjanwrites/keane/ 
Tim szeretne egy all-electro-pop (már ő is kezdi ezt, nemár Timmy xD bár, egy próbát megér :P) albumot, vagy egy teljesen akusztikus anyagot összehozni, hisz inspirálóan hatott rájuk a 2008. decemberi L.A.-beli, Live at Largo show, ahol áthangszerelve adtak elő pár dalt. A zeneileg lecsupaszított dalok lehetővé teszik a rajongók számára hogy inkább figyeljenek a szövegek értelmére, mondta ezt Jon Brion a Largo show után, de ezzel Tim is egyetért. 
Bármilyen lesz is a következő Keane-album (electro-pop, piano-rock, akusztikus, 80's pop...),
i think i'll be waiting for them on the railway station to arrive with the night train in perfect symmetry with hopes&fears in my heart even if i were under the iron sea before!
LOL Sorry, de ezt nem hagyhattam ki... LOL :)) 
"im still a victim of Your Love..." 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése