"...you're my river running high, run deep, run wild..."

  Lykke Liről (eredeti nevén Li Lykke Timotej Zachrisoon) és első lemezéről (Youth Novels) sokminden elmondható az egyeditől kezdve a lehangolón át a hangilag instabilig. Mindenközben persze igen szórakoztató is, a svéd kislány minden erejét beveti, hogy kitűnjön a tömegből, s ez az erőlködés az olyan eredeti dalokon át, mint a Breaking It Up, Little Bit, I'm Good I'm Gone teljesen természetesnek tetszik. A gyermekhangú énekesnő, aki különben csupa művész felmenőkkel rendelkezik (apu zenész, anyu fényképész) ezt a naív, törékeny maszkot próbálja magával levetni legújabb lemezével, melynek a Wounded Rhymes címet adta.
  Lykke korántsem ragaszkodik a svéd folk szokványos elemeihez. Nem csoda, hiszen eleget élt külföldön (Portugáliában, Nepálban, Marokkóban, Indiában, de még az Egyesült Államokban is), hogy minden kultúra meghatározó műfajaiból összegyűjtsön egy csokornyit. Youth Novels című albumán talán túl messzire vitte a kislányos képet a Little Bithez hasonló dalokkal, ezért van, hogy ami rögtön szemet/fület szúr az embernek, az a magas hangok hiánya, több kiabálás, kevesebb ugrálás az oktávok között és persze az "I'm your prostitute"-féle megnyilvánulások. A kis Lykke bizony felnőtt.
  Sokat énekel összetört szívekről, kísértő múltról és izzadságtól csöpögő szenvedélyről, de ettől még egyáltalán nem lehangoló a lemez. Sőt, sokkal könnyedebbnek, testhezállóbbnak hat, mint a Youth Novels.
  Ami a hangszerelést illeti, a láb- és csörgődobok, a visszhangzó elektromos gitárok, a morgó basszus és az elektronikus effektek hiánya minden kétséget eloszlat affelől, hogy Lykke vajon az electronica úttörői közé tartozik, avagy sem. 

10/8 - Ez a lemez tele van dinamikus slágerekkel, chillout balladákkal és önkifejező történetekkel. Összességében Lykke továbbra is egy kreatív művész, aki megállná a helyét a világ bármely részén, és a Wounded Rhymes határozottan több egy félénk szárnypróbálgatásnál.

A szerző ajánlata: I Follow Rivers, Get Some, Rich Kids Blues, Youth Knows No Pain


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése