"...I'm not afraid of danger in the dark, I no longer love you..."

  A mozgalom, mely a brit nők brit popzenében való elhelyezkedése körül/érdekében indult egy pár éve, mostanra az olyan erős karakterekkel, mint Florence Welch, Ellie Goulding és Marina Diamandis, megállíthatatlan lett. Legújabb és legjobb bizonyítéka ennek Clare Maguire, az ír gyökerekkel rendelkező angol hölgy, aki a BBC listájára már debütáló albuma előtt "2011 legígéretesebb előadója" néven került fel. A szerencsének, vagy talán a sorsnak köszönhetően, hogy első kislemeze, az Ain't Nobody azonnal hallgatók ezreinek figyelmét hívta fel erre a törékeny lányra elsöprő erejű hanggal.
  Clare Maguire-nek valóban egy kincs van a torkában és egyáltalán nem fél használni. Középszerűen összetett elektronikus/diszkós alapokra énekel olyan energiával és magabiztossággal, amit legutoljára tényleg csak Marina debütáló lemezén hallottam. Nem mindennapi orgánumát Annie Lennoxéhoz és Stevie Nickséhez hasonlítják, azonban a birminghami hölgy nem bújik el fátyolos susogás mögé ezzel a szokatlan hangszínnel, és ezt már az intro utáni második dalban (Freedom) megmutatja, ahol is őserővel robbant az igencsak lírainak ígérkező dalban. Ez jellemző a lemez további negyven percére is. A dinamikus dalokban (The Shield and the SwordHappiest Pretenders, Lucky) az ütem, Clare hangszínének sokoldalúsága (ami már csak a Sweet Lie és a Break These Chains közti kontrasztban mellbevágja a hallgatót), a drámaiság, a lassúbb számokban (FreedomBullet, Sweet Lie) pedig az alap mozgalmassága tartja felszín felett a lemez, hogy az végig friss maradjon. Aztán ott a két utolsó szám, melyek közül a This Is Not The Endben hősnőnk szívszaggató őszinteséggel teríti ki minden lapját, a Luckyban pedig egy igazi dögös albumzárót kapunk.
  Úgy gondolom, ez a tizennégy darabból álló dalcsokor egységesen épül egy elektronikus/diszkó/pop mag köré összetartó téma nélkül, de végig a Light After Dark marad, egy lemez, amire még sokáig emlékezni fogunk, és ami után még sok-sok újat szeretnénk hallani ettől a nagyszerű, tehetséges lánytól. 10/8

A szerző ajánlata: Ain't Nobody, The Shield and the Sword, Happiest Pretenders 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése