Jessie J - Who You Are (2011)

"...I guess karma comes back around cause now I'm the one who's hurting..."

Mint azt már itt említettem, Jessie J feltűnése korántsem természetes, igencsak megcsináltnak tűnik, a felhajtás körülötte pedig megalapozatlannak, de erről ugyebár nem ítélkezhet az ember addig, amíg végig nem hallgatta a brit hölgy igencsak "egyedi" névre keresztelt debütáló lemezét.
  Jessie J kényelmesen elhelyezkedett az emberek szívében szimpátiát kiváltó Pricetagjével, majd az empátiára építő Nobody's Perfect után senki nem kételkedett benne, hogy ő a "Next Big Thing", nem kicsit voltam tehát izgatott, hogy a fent említett slágerek és a fülbemászó Do It Like A Dude írójának első nagylemezébe is belehallgathatok. 
  Nem kellett volna ennyire beleélnem magam. Az album relatíve sok, tizenhárom dalán keresztül világossá válik, hogy Jessie J inspirálóan akar hatni a hallgatóira, de szövegei szűk látókörre, határozatlanságra, irányíthatóságra utalnak (Who's Laughing NowMama Knows Best). Viszonylag természetesnek, nyersnek ható hangjával szinte végig megpróbál játszani (L.O.V.E., Abracadabra), de csak azt éri el, hogy úgy hangzik, mintha le akarná énekelni a zsűrit az X-Faktor selejtezőjében. A jéghegynek már csak a teteje, hogy a Who You Are cím mellett a számok "mondanivalóját" figyelve azt hinné az ember, J most jól megmondja nekünk, hogy ő ki is, de több, mint egy órán át mégsem képes egy tisztességes képet adni arról, milyen vonalat képviselne a popzenében: Lady Gagás elektronikus, bemondós popot, (Do It Like A Dude), mondvacsinált soult (Mama Knows Best), Christina Aguilera-lírát (Casualty of Love), vagy egy Taylor Swiftes rózsaszín pocsolyát (Stand Up). 
  10/3 - Sokat akar a szarka, mondom én valamelyest csüggedve, hiszen sokkal többet ígért Jessie a zenecsatornákon keresztül, mint amit sikerült közölnie. "The more I try, the less is working", mondja a Who You Are című dalában, mi pedig minden tisztelettel szeretnénk megkérdezni, hogy ha ezzel tisztában van, akkor mégis miért??

A szerző ajánlata: Do It Like A Dude, Pricetag 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése