Klipek tekintetében nagyon hangulatember vagyok, minden attól függ, hogy mikor nézem meg az adot klipet. Van, hogy a színek fognak meg, van, hogy a történet, néha pedig teljesen érthetetlen okoknál fogva kedvelek meg egy egyszerű videót. Ennek a hangulatingadozásnak a jegyében telt ez az év is, nem csoda tehát, hogy a listám így néz ki:

15. Barricade, Interpol
Ha Interpol-videókról van szó, jobban kedvelem az Our Love To Admire-hoz tartozókat, de amilyen felfokozott hangulatban a fanok várták a banda új lemezét, csoda volt, hogy mindenkinek megmaradt a józanesze a Barricade megjelenése után. Ezért van, hogy a videó megragadt bennem, annak ellenére, hogy csak azt teszi világossá, hogy az Interpol visszatért, és rendezésileg és látványilag nem alakít nagyot.

14. Animal Arithmetic, Jónsi
  Hiába tudom, hogy igazából a legtöbb jelenetet csak a live DVD-ből vágták össze, ennek ellenére szerintem nagyon hangulatos lett és mozgalmas. Színes, kedves, tökéletes, épp mint Jónsi, bla. Bla. Bla. Tudja mindenki, miről van szó.

13. Only the Young, Brandon Flowers
Azt hiszem, elég listára raktam már fel, hogy bebizonyítsam, tényleg kedvelem. Habár debütáló kislemezéhez készült klipje, a Crossfire számomra az év bukása volt videók tekintetében, az Only the Younggal hamar kiköszörülte a csorbát, hiszen ez a videó nagyon elegáns, nagyon férfias és nagyon érett. Sok-sok pirospont.

12. Guns and Horses, Ellie Goulding
Ellie klipjeiben sosincs túl nagy történet, körítés, azonban örültem neki, hogy a Guns and Horses forgatásán kimentek a "vadonba", az erdőbe, telepakolták a dal motívumaival az egész videót, és még a koreográfia is szép lett.

11. Boy, Ra Ra Riot
Néhol túl sok a macska, túlságosan keveset lehet látni a dobosból, és nem is robban hatalmasat (értsd: nulla katarzis), de kedveljük a világítós gömböket, és szeretjük ezt a dalt (ahogy a macskákat is), jár tehát a tizenegyedik hely.

10. Heartsink, Blood Red Shoes
Az utolsó pillanatban váltottam le a Light It Upot a Heartsinkra egy nagyon egyszerű oknál fogva: sokkal jobb az ötlet a Heartsink mögött. Megkértek pár tucat embert, hogy hozzanak magukkal a forgatásra egy számukra fontos tárgyat, majd tegyék tönkre, pusztítsák el, égessék porig, miegymás. A rengeteg vágással olyan intenzívre sikerült, hogy a fülbemászó dal mellett nem is volt többre szüksége, hogy a tizedik helyig jusson.

9. Echoes, Klaxons
Ugyanazt megismételhetném, amit az Interpolnál is mondtam, gyakorlatilag ugyanarról lenne szó, csakhogy a Klaxonst már sokkal előbbről ismertem, és én is a várakozó rajongók táborába tartoztam. Tetszik a színvilág, kivételesen nagyon tetszik, hogy ilyen "hipszteres" lett, és természetesen az égő zongora a fénypont. Nagyon bejött.

8. Hills and Valleys, The Rocket Summer
Habár hivatalosan nem single, videó van hozzá, ez pedig azt jelenti, hogy az én lányos lelkem megint meghajolni kényszerül a nagyszerű Bryce Avary tehetsége és alkotói munkája előtt. Ha egy videótól azonnal kedvem támad felpattanni és együtt tapsolni a dallal, akkor az csak jó lehet.

7. Spark, Amy MacDonald
Amy négy klipjéből az A Curious Thingről tetszik az első kettő, mert: nem érzem, hogy sokat akar a szarka, aztán véresen elbukik, mint a Love Love-nál vagy a Next Big Thingnél. Kiállították Amyt egy szál gitárral, benyomtak pár végtelenül egyszer effektet mögé, hogy "sparkos" legyen, és jónapot. Nem is kellett több a dalnak, nagyszerű lett.

6. Closer to the Edge, 30 Seconds to Mars
Ha nincs ez a klip, valószínűleg nagyon későn, vagy sosem szeretem meg a banda legutóbbi albumát. Szeretem a zene szeretetéről, a kitartásról, és egyéb megható dolgokról szóló klipeket. Szeretem a hangzását, szeretem a vágásokat, szeretem a berakott idézeteket a rajongóktól, teljesen hatásosak a koncertrészletek, szinte odavarázsolódik a néző is egy őrjöngő tömegbe, hogy együtt ordíthassa a többiekkel, hogy "NO! NO! NO! NO!"

5. Nothing, The Script 


Hogy hogyan kerülhetett fel ez az erősnek nem mondható videóklip? Jó kérdés. A válasz: egyszerű, de nagyszerű. Hoz mindent, amit egy The Script-kliptől elvár az ember. Van egy története, van a zenélős része, megvan a mondanivalója, és csak az nem érti meg, aki vak és süket (egyszerre). A dal hibátlan lett, nehéz volt tehát nem megszeretni a hozzá készülő videót.

4. Cosmic Love, Florence + the Machine

 

Ha a Drumming Song idei lenne, simán vinne közel mindent, azonban idén csak a Cosmic Love kerülhetett fel a listára. Imádom, a villanykörtéket, imádom Florence haját, táncát, a habos-babos ruháját és az egész látványvilágot. Gyönyörű videó minden bonyolultabb történet és mondanivaló nélkül.

3. Eat Raw Meat=Blood Drool, Editors



Az Editors In This Light & On This Eveningjének utolsó videójában azt kedvelem, hogy nem álmodtak nagyot a készítők, nem ragadtaták el magukat túlságosan a grafikát illetően, mégis remekül néz ki minden. Örülök, hogy minden alkalommal, mikor megnézem, felfedezek benne valami apróságot, és hogy tele van politikai utalgatásokkal. Általában nem kedvelem az ettől túlcsorduló videókat, de egy ilyen elmebeteg dalhoz ilyen elmebeteg klip jár, és ezt tökéletesen eltalálták.

2. We Used To Wait, Arcade Fire
(csak Google Chrome-mal nézhető, és ha teljes egészében élvezni szeretnétek, minden mást zárjatok be, míg nézitek, hogy ne lassítsa :)) 
Ha van olyan videó, amire 10/10-et adhatnék, az biztosan a We Used To Wait lenne. Talán igaza van mindennek, és könnyen le lehet nyűgözni egy ilyen ötlettel, hogy interaktív videóklipet csináltak nekünk a fiúk (vagyis pár srác a google-nél), de ha belegondolunk, ez egy zseniális ötlet volt, és az, hogy pont egy ilyen dalnál vették elő, az még jobb. Beleszorul a szívem, ha a dalra és a videó tetőpontjára gondolok. Nem láttam még ennél hangulatosabb, és megfontoltabban megszerkesztett videót.

1. Hjerteknuser, Kaizers Orchestra

 

Kivéve talán ezt. Egészen biztos voltam benne, hogy az Arcade Fire We Used To Waitje ellopta az első helyet mindenkitől, aztán megjelent ez a videó. Tudjuk, hogy a fiúknak csak a második single kiadására sikerült elég pénzt összegyűjteniük, hogy legyen klip, de az igazat megvallva nem bánjuk, hogy "csak" a Hjerteknusert "filmesítették meg", hiszen ebben is van minden: dráma, zenélés, gázmaszk, koncepció, izgalom, könnyek és szenvedés, amit a Kaizerstől megszokhattunk. Olyan fajta videó, ami mellbevágja az embert már az első alkalommal, mikor megnézik, és hosszantartó nyomot hagy mindenkiben. Ez a Kaizers varázsa. Lenyűgöző videó, csak gratulálni tudok mindenkinek, aki egy percet is áldozott az elkészítésére.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése