Nickelback - Dark Horse (2008)


Na... volt itt már minden a részemről, főleg indie, alternatív, chillout meg miegyebek, nővérem részéről victoriandustrial, meg progresszív metál, de úgy döntöttem, most írok arról is, ami számomra az igazi setöbb-sekevesebb ROCK. :D
  Különben is, eddig ez az egyetlen együttes, amiről írok, ami népszerűbb is Magyarországon :D
Persze akik Magyarországon szeretik, főleg a How You Remind Me kapcsán ismerték meg, a '96-os Curb-öt, és '98-as The State-et pedig lassan mindenki elfelejti. Már ha ismerte azokat valaki.

  Az idő teltével a garázs-rockból simán rock-ká átformálódott Nickelback rájött, hogy ők bizony nem lesznek valami elismertek, ha nem énekelnek a szexről, meg a drogokról, úgyhogy elkezdték azt is, ebből bőven van az új albumon is.
  Indít ugye egy olyannal, hogy Something In Your Mouth, amiben igen, mondjuk ki, a szopásról van szó. Tulajdonképpen az első két szám eléggé érzéketlen, a buliról szól, a táncról, meg a csajokról, és az, hogy ez mindenkinek jobban bejön, mint például a The Long Road, annyit jelent, hogy igenis, a sekélyes és felszínes gondolkodás a népszerű.

  A Gotta Be Somebody és az I'd Come For You nálam nagyjából egyszinten vannak, mindkettő érzelmes, és megható dal, de egyik sem lenne ilyen híres, ha nem készült volna belőle klip, amiben Chad pasisan tépi a gitárt (most mi van, ez így van! És büszke vagyok rá, hogy nekem még fogalmam sem volt a klipekről, mikor már imádtam mindkettő dalt :D). 
  Szóval miután kisírtuk magunkat, azután jöhet a Next Go Round, ami ismételten csak egy ilyen sorozatgyártású rocker dal, nem is igazán tetszik.

  Az albumonként egy kötelező nehéz sorsú barátról szóló dal is megvan, mégpedig a "Just To Get High", ami személyes kedvencem. Szeretem az elborult, kisilabizálhatatlan dalszövegeket, de bejön az is, ha kerek-perec kimondanak dolgokat, és szerintem Chad Kroeger ezt a dalt remekül eltalálta. :) Dallamilag, hangulatilag, nagyon ott van.
  Ezután jön az album két számomra leggyengébb dala, a Never Gonna Be Alone és a Shakin' Hands. Egyiküknek sem sikerült megszerettetnie magát velem, úgy vagyok velük, hogy jól van, ott vannak, de Chad kicsit eltúlozta a nyáladzást és a menőzést ezzel a két számmal, simán meglennék nélkülük is. 

  Na, el is érkeztünk az album legviccesebb számához, az S.E.X.-hez, ami nem is tudom, Chad talán poénnak szánta, vagy dunsztom sincs, de tökjó szám :D És nem azért, mert a szexről szól, hanem azért, mert nem tudom eldönteni, hogy ez most komoly, vagy csak valami vicc? :D Nem, mintha baj lenne, semleges szám, szeretem hallgatni, kemény, nyomulós, dobok, minden. 
  Az "If today was your last day"-t én úgy veszem, mint az album utolsó dalát, mert tulajdonképpen ez az utolsó, amit komolyan tudok venni. Sokan megénekelték már, hogy ha holnap meghalnál, mit csinálnál, meg estébé, mégis, eddig nekem ez a változat tetszik a legjobban. A klipjével együtt ütnek a legnagyobbat, és mikor először hallottam, éppen depresszióba voltam merülve, úgyhogy jól is esett.

  A This Afternoon-ról nem mondok semmit, azt szerintem csak azért tették oda, hogy foglalja a helyet.

  Összességében azok a dalok, amik jók, azok nagyon jók, de a Nickelback is elkezdett gyáriasodni, mintha futószalagon gyártanák a tucatdalokat, ami nekem eléggé nem tetszik. Igen, hallgatom az új albumot, de messze nem ez a legjobb lemezük. 
  Nem mondom, hogy elsiették, szerintem csak annyira tetszeni akarnak mindenkinek, hogy elveszítik magukat. Nem azt kérem, hogy még millió "Someday"-t, és "If everyone cared"-et írjanak, de jó lenne megint a régi Nickelback-et hallani. Ezért most meg is hallgatom a The Long Road-ot ;)

Azért jó ez, mert rock. :D 
Azért rossz ez, mert lásd öt sorral feljebb.
Hallgass az, akinek bejön az értelem nélküli zúzás, ezen az albumon ugyanis főleg ez található.
A legjobb számja a Zalbumnak az I'd come for you. Személyes élmények kötnek hozzá, főleg kórházasak. :D
A nem legjobb, hanem inkább legrosszabb számja a Never Gonna Be Alone. Asszem, még egyszer sem volt türelmem elejétől a végéig meghallgatni :D
Szerintem ez 10/6
Különben meg nem is hittem volna, hogy ennyire nem tetszik, míg nem döntöttem el, hogy írok róla :O
Utóirat: Chad hangja még mindig gyönyörű, ezt nem tudja eltitkolni ;)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése