Nelly Furtado - Mi Plan (2009)

Nos... Nelly Furtado nem tartozik a kedvenc előadóim közé... (na, remeg a kezem, bocs a typo-kért, igyekszem figyelni) Deeee mégis, azt hiszem, a mai "menő"-nek számító énekesek közül ő az egyetlen, aki - nagyon finoman fogalmazva - nem kurvult el. :)
  Míg Rihanna ártatlan kislányként kezdte, és ma már mintha... na jó, inkább nem kezdem el, tudjátok, mire gondolok. Madonna is jó zenét tolt régen, de mára elkeseredetten próbál menőnek tűnni. Britney Spears-ről nem is beszélve... Lady Gaga mondjuk korrekt csaj (vagy pasi), ő már zenei ribiként kezdte a pályafutását ^-^


  Nelly Furtado Maneater c. számánál volt nálam kisebb szívroham, azt hittem, ő is elkezdi eladni magát, de nincs rá szüksége, mert nekünk van szükségünk rá, és ezért támogatjuk. Én főleg az új albuma letöltésével (Y) :)
  Nahm, hát nekem Nelly Folklore c. albuma tetszett, ami tényleg egy folk lemez volt, mindenféle volt rajta, és tudtam, hogy azt nagyon nem múlhatja felül az első spanyol nyelvű lemeze sem. Igazam is volt. :) 
  Két számot már előre öt csillaggal díjaztam, az egyik a Manos Al Aire, a másikról majd később, de a Mira már tudja, melyik az ;) Szóval... 
  Ilyen kis RBD-s light-os lemez ez (RBD = feloszlott mexikói popperbanda, bírtam őket ;)), főleg hip-hop elemekkel tarkítva, némi r'n'b is fellelhető a stílusban, ami még jó is lenne, de egy bajom volt ezzel.

  Nelly Furtadonak alapjában véve orrhangja van. És azzal, hogy spanyolul énekel, ezt mégjobban kiemelte, amitől kicsit ilyen bugyuta hangzást ért el. Kompenzálta ezt a vendégmunkásokkal (Alex Cuba, Alejandro Fernandez és Josh Groban, csak hogy pár példát említsek), amik a lemezen csak hemzsegtek, meg némi erős vokállal is elérte, hogy háttérbe szoruljon a hangja, így viszont a popos, szintis, gépi hangzás került fül elé, ami szintén nem túl szerencsés.
  Szóval meghallgattam az albumot, nekem bejött, nem rossz ez, másmilyen, mint amit megszoktunk, de a spanyol nyelv mindenféleképpen tetszik, hiszen az a szívem csücske.

  Viszont akkor a dalról is, ami miatt remeg a kezem, meg a szívem, és amit a Manos Al Aire (első dal) után úgy vártam, hogy nem is tudtam, melyik kezembe harapjak, míg el nem érkezett.
  Silencio. Na. Mindenki tudja, mit jelent, ha van némi sütnivalója... és a vendég énekesünk Josh Groban. Azt kell mondjam, hogy a szívem és elmém minden kis zugával tisztelem ezt a pasit, mert fantasztikus hangja van, és különleges lelke, ZSENIÁLIS zenét művel ez (bár még nem ástam bele magam, de ami késik... (az az Elbow-lemez megtekintése)). Szóval Silencio.
  Kedvelem Nelly-t, ne értsetek félre, de második hallgatásra már zavart a hangja. Ha Groban csak magában lenyomja az egész dalt, akkor lettem volna a legboldogabb, de nem így történt.

  Remek a dallam, a szövegből el-elcsípek részleteket, a spanyol egyszerű nyelv, kicsit butuska, deeee remekül hangoztak együtt ezen a nyelven is, és hát... kész. Amint meghallottam Josh hangját magában, Nelly nélkül... "Antes el Sol era mi bendición, ahora sus rayos me queman sin razón..." Na, gyönyörű dal, és hát... ha úgy nézzük, Nelly azért megállja a helyét egy olyan zseni mellett, mint Josh Groban :)

  Jól van, akkor, vannak még ilyen kedves, fülbemászó dalok, mint a "Sueňos", "Bajo Otra Luz", meg a "Fuerte". Ezeket nagyon kedvelem még ^-^ Nem kizárt, hogy később a többi ilyen light-osabb, egyelőre semleges számot is megszeretem, de most így nem vágott földhöz az album :)
  Ezért nem írok megint ilyen "azért jó, azért rossz"-at, mert tulajdonképpen nem rossz ez... kedves, popalbum, de nem igazán varázsolt el. Kivéve a Silencio. Az egy hatalmas dal. ^-^
10/6 :)



3 megjegyzés:

Mírácska írta...

Tija, üdv a (Josh-)klubban;)
Akkor nem csak én éreztem azt, h. Nelly tök fölöslegesen van jelen a dalban:D lol
1. pár hallgatásig fel se tűnt, h. a hölgy is dalol, mert nem rá fókuszáltam úgy kimondottan:D
***Klipet akarok Slencióból, mert roxx, Nelly, érted, vagy mondjam spanyolul, vagy angolul?:P***

fru írta...

St.tem meg Nelly a legeslegjobb a dalban, imádom a dalait, a hangját meg ahogy énekel.. egyszerűen csodálatos!!! Az összes száma a kedvencem, és ő a legjobb énekesnő a világon (sz.tem!!!) És azt csakúgy hozzáteszem, hogy Nel nem fölösleg a dalban, hanem ő a lényege az egésznek, ő áll a csúcsok csúcsán! Ééés nekem Josh is tetszek, ez egy nagyon jó duett, valamint egy nagyszerű album a MI PLAN!!! Hamarosan már a kezemben tarthatom a CD-t is! Szóval gratulálok Nelly!
(egy Nelly Furtado rajongó)

Névtelen írta...

ELSŐ HALLGATÁSRA A MI PLAN ALBUM NEM JÖN BE SŐT ELMARAD AZ ELŐZŐ LEMEZEITŐL.

SZOZSO

Megjegyzés küldése